Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i korthet

Brittiska Alexander Dennis har nu i USA  lanserat en batteridriven version av sin trevliga dubbeldäckare. Foto: ADL.

Här ger vi er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Ny dubbeldäckare med batteridrift, Irizar levererar ledbussar till Madrid, ledbussar från Mercedes till Hamburg med solid-statebatterier.

Dubbeldäckare: Världens mest sålda dubbeldäckare debuterar nu som elbuss och lanseras i USA. Det är den brittiska busstillverkaren Alexander Dennis (ADL) som har lanserat sin treaxliga Enviro500EV CHARGE på den nordamerikanska bussmarknaden. Alexander Dennis är ett dotterbolag till nordamerikanska NFI Group. Alexander Dennis Enviro har i andra versioner hittills sålts i över 18 000 exemplar över hela världen, men finns nu också som treaxlig batteridriven buss.

Bussen är 13,7 meter lång, har upp till 82 sittplatser och en batterikapacitet på 648 kWh. Av sittplatserna finns upp till 53 på övre planet. Bussen är utrustad med en elektrisk portalaxel med navmotorer på den tredje axeln. Motorerna har en maxeffekt på 2×125 kW. Laddning sker via CCS1-kontakter såväl på vänster som på höger sida. Som alternativ finns pantografladdning.

De båda företag som kör lokaltrafiken i och kring Hamburg har tagit emot sina första Mercedes-Benz eCitaro G med solid-statebatterier. Foto: Daimler Buses.

Hamburg: Mercedes-Benz har levererat de första eldrivna ledbussarna till de båda trafikföretag som svarar för lokaltrafiken i och kring Hamburg i Tyskland, Hamburger Hochbahn och Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein. Bussarna ingår i en order på 37 Mercedes-Benz eCitaro till Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein och 34 eCitaro till Hamburger Hochbahn. Båda företagen har beställt såväl ledbussar som tolvmetersbussar.

De nya bussarna är utrustade med sju paket solid-statebatterier med en kapacitet på sammanlagt 441 kWh. Batterierna är levererade av franska Blue Solutions, ett dotterbolag till Bolloré. Solid-statebatterier har en hög energitäthet, lång livslängd och är inte beroende av koboltanvändning vid tillverkningen. Tillverkaren garanterar en räckvidd för bussen på nästan 200 kilometer, även under besvärliga väderförhållanden.

De båda trafikföretagen i Hamburg köper i år sammanlagt 94 elbussar. Hamburger Hochbahn förvärvat 17 ledbussar och 29 12-metersbussar medan Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein köper 30 ledbussar och 18 tolvmetersbussar.

Lokaltrafiken i Barcelona tar emot nio ledbussar med BRT-design från Irizar. Bild: Irizar.

Spanien: Den spanska busstillverkaren Irizar, i Sverige mest känd för sina turistbussar, har levererat nio batteridrivna ledbussar med BRT-design till lokaltrafiken i Barcelona, TMB. Sedan tidigare går fyra elbussar från Irizar i trafik i den katalanska storstaden.

Bussarna har fyra dörrar, 36 sittplatser, rullstolsplats och plats för barnvagnar. Motorn är på 236 kW och kommer från Irizarägda Alconza.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)