Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig minskning av färdtjänstresorna

Färdtjänstresorna i landet minskade kraftigt i fjol. Foto: Skånetrafiken.

Resor med färdtjänst och riksfärdtjänst minskade kraftigt i fjol till följd av covid-19-pandemin. Det totala antalet resor minskade med 38 procent under 2020, jämfört med året innan, enligt ny officiell statistik från Trafikanalys. Statistiken visar också att män använder färdtjänsten flitigare än kvinnor, tvärt emot vad som är det vanliga i den ordinarie kollektivtrafiken.

Under 2020 genomfördes cirka 7 miljoner resor med färdtjänst, en kraftig minskning jämfört med föregående år då antalet var 11 miljoner. Samtidigt har antalet tillstånd som behövs för att få resa med färdtjänsten minskat med 6 procent. Tillsammans gör det att antalet enkelresor per tillstånd har minskat med 33 procent från 2019.

– Statistiken ger inga svar på om resenärerna använder alternativa färdsätt för att exempelvis utföra ärenden. Troligtvis känner många en oro för smitta och att färdas tillsammans med andra vilket gör att man hellre stannar hemma, kommenterar Fredrik Söderbaum, Trafikanalys.

Kvinnor dominerar som tidigare färdtjänsten, både sett till antal tillstånd och antalet genomförda resor. Dock genomför män som har ett tillstånd i genomsnitt 35 procent fler resor än kvinnorna.

Längre färdtjänstresor mellan kommuner, så kallad riksfärdtjänst, utnyttjades av betydligt färre personer. År 2020 var det cirka 4 500 personer som nyttjade riksfärdtjänst. Det är en kraftig minskning (–56 procent) jämfört med föregående år. Det sammanlagda antalet resor med riksfärdtjänst uppgick till närmare 17 600, vilket innebär att varje resenär i genomsnitt gjorde 3,9 resor under året. Även för riksfärdtjänst genomför män i genomsnitt fler resor än kvinnor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)