Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu är Sverige grönt i Danmark

Nyhavn i Köpenhamn. Nu lättas inreserestriktionerna till Danmark. Foto: Kim Wyron.

Från och med klockan 16 på midsommardagen är Sverige klassat som grönt i Danmark. Det betyder att ett av våra mest buss- och gruppresedestinationer åter öppnar upp för besökare, även om det fortfarande ställs vissa krav för att få resa från Sverige till Danmark.

Från och med den 26 juni gäller följande inreseregler från sverige till Danmark:

Är man färdigvaccinerad mot covid (sista sprutan ska vara minst 14 dagar gammal) så är man välkommen in i landet. Inga testkrav råder. Resenären kan behöva visa upp ett Covidbevis (s k. coronapass) eller handlingar från vårdgivare som bevisar att man är färdig-vaccinerad.

Den som har antikroppar, alltså har haft covid-19 någon gång under de senaste 180 dagarna kan också resa in i landet utan krav på testning. Men man ska kunna dokumentera att man har varit smittad.

Av den som inte är färdigvaccinerad eller tidigare smittad av covid-19 krävs testresultat: Antingen ett högst 72 timmar gammalt PCR-test eller ett högst 48 timmar gammalt negativt antigentest. Ytterligare ett test kan komma att göras vid ankomsten i Danmark. Detta test är kostnadsfritt.

2019 stod svenskarna för drygt 1,7 miljoner övernattningar i Danmark enligt Danmarks Statistik. Då är inte endagsturismen inräknad som är betydande till framför allt Köpenhamn och Helsingör. Svenskarna föredrar att bo på hotell i Danmark – 2019 registrerades knappt 1 miljon övernattningar. Men många hyr också hus utmed de danska kusterna – cirka 217 000 övernattningar. En mindre andel campar – cirka 173 000 övernattningar.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)