Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Intäktstappet i kollektivtrafiken fortsätter

Intäktstappet i kollektivtrafiken har fortsatt. De pengar som regeringen anslagit som stöd i år är redan förbrukade. Foto: Ulo Maasing.

Det intäktstapp som kollektivtrafiken i Sverige har drabbats av på grund av covid-19-pandemin fortsätter. En sammanfattning av årets första fyra månader visar att biljettintäkterna i kollektivtrafiken i snitt är ungefär hälften så stora som motsvarande period 2019, alltså innan pandemin.

Det visar branschorganisationen Svensk Kollektivtrafiks och SKR:s (Sveriges Kommuner och Regioner) senaste sammanställning över de regionala kollektivtrafikmyndigheternas biljettintäktsförluster under pandemin.

Utfallet för de första fyra månaderna visar att den utlovade statliga kompensationen på tre miljarder för perioden januari-juni redan är förbrukad. De senaste siffrorna för april månad visar ett procentuellt något mindre tapp än under årets tre första månader. Biljettintäkterna i april var 46,5 procent mindre än april 2019.

Svensk Kollektivtrafik och SKR konstaterar att sammanställningen bekräftar att deras tidigare prognos på en intäktsförlust på 8,6 miljarder för 2021 fortfarande gäller.

Det innebär att kollektivtrafikens intäktsförlust beräknas hamna på totalt närmare 16 miljarder kronor för 2020 och 2021 jämfört med 2019. Prognoserna bygger på antagandet att det låga kollektivtrafikresandet fortsätter ett tag till samt att restriktionerna successivt lättas och är borttagna när vi går in i 2022. Då förväntas en långsam återhämtning under andra halvåret.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)