Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

P-kaos och minskat kollektivresande i pandemins kölvatten

Kaos utbröt i flera städer när kommunen öppnade upp avgiftsbelagda p-platser, samtidigt som kollektivresandet minskade.

Kollektivtrafiken har minskat nästan överallt, bilresandet har minskat i flera kommuner, och cykelresandet har både ökat och minskat. Det visar den årliga undersökning som görs av konnsultföretaget Trivector och där kommuner fått svara på vilka effekter corona gett på resandet. Man får också uppge vilka åtgärder som genomförts inom trafik och transporter kopplat till covid-19-pandemin. I år har 29 av landets 290 kommuner undersökts.

Flera av kommunerna i undersökningen med mätningar belägga att bilresandet minskat. Det gäller framför allt de större kommunerna. I andra kommuner är det mer en bedömning utifrån ett fåtal mätningar. Sex av de mindre kommunerna bedömer att bilresandet har ökat.

När det gäller cykel är mätningsunderlaget sämre än för bil. I de kommuner som hänvisat till mätningar har cykeltrafiken varit antingen oförändrad eller ökat eller minskat något jämfört med tidigare år. Några lyfter att det minskade arbets- och skolresandet kan ha påverkat cyklandet negativt.

18 av de 29 undersökta kommuner har infört någon form av åtgärd på transportsystemet med hänsyn till corona. Knappt hälften av kommunerna genomförde förändringar för bilisterna.

Flera kommuner har svarat att de på politiskt initiativ infört gratis parkering för att gynna handeln. Det resulterade dock i motsatsen med parkeringskaos och att kommunen återinförde parkeringsavgifter och reglering igen. Två kommuner har även förlängt långtidsparkeringsytor från sju dygn för att underlätta för sjuka samt den större andelen hemarbetare.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)