Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bränslecellsdriven minibuss från Renault

Under namnet Hyvia introducerar nu Renault en bränslecellsdriven buss för upp till 15 passagerare liksom två skåpbilar. Bild; Hyvia.

Bränslecellstekniken bryter in på nya marknader. Den franska fordonstillverkaren Renault lanserar nu under namnet Hyvia bland annat en bränslecellsdriven minibuss med en räckvidd på 300 kilometer och en kapacitet på 15 passagerare. Tankning tar tre minuter. Bussen är en av tre bränslecellsdrivna versioner av Renault Master. De övriga två är avsedda för godstransporter. Samtliga är baserade på den batterielektriska versionen av Renault Master.

Själva namnet Hyvia är en kombination av Hy (som står för hydrogen, dvs vätgas) och Via (väg). De första förseriemodellerna ska introduceras för utvalda kunder mot slutet av det här året. Den officiella marknadsintroduktionen sker sedan under det första kvartalet nästa år.

Med Hyvia, siktar Renault in sig på kunder som kräver en längre räckvidd än för de batteridrivna versionerna av Master, men som vill ha ett emissionsfritt fordon. Hyvia är enligt Renault ett komplement, inte en ersättning för batteridrivna modeller.

Renault/Hyvia kombinerar i praktiken batteridrift och bränslecellsdrift på ett sätt som närmast kan beskrivas som ett mellanläge mellan full bränslecellsdrift och en bränslecellsdriven räckviddsförlängare. Hyvia är utrustad med ett batteri på 33 kWh, en bränslecell på 30 kW och vätgastankar på 3 – 7 kilo vätgas, beroende på fordonsversion. På enbart batteridrift är räckvidden 100 kilometer, resten av räckvidden klaras med bränslecellsdrift. Bussen har vätgastankarna monterade på taket och bränslecellen i mitten av fordonet, under golvet.

För den lilla stadsbussen Master Citybus H2-Tech med plats för 15 passagerare uppges räckvidden till 300 kilometer på en tankning. Bussen är tänkt för servicelinjer, områdeslinjer och liknande trafik.

De övriga två modellerna av Renault/Hyvia är dels Master Van H2-Tech med en kapacitet på tolv kubikmeter gods och en räckvidd på upp till 500 kilometer samt Master Chassis Cab H2-Tech med 19 kubikmeter godsutrymme och en räckvidd på 250 kilometer.

Hyvia drivs av grön vätgas som produceras genom elektrolys. Det enda som behövs är rent vatten och el. I elektrolysanläggningen delas vattnet upp i väte och syre med hjälp av förnybar el. Hyvia kommer att erbjuda kunderna tekniska lösningar för elektrolys, mobila lagringsstationer samt tankstationer för vätgas. Kunderna kan hyra eller köpa stationerna som garanteras vara såväl enkla som säkra att använda.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)