Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Premiär för Volvos elbuss i landsbygdstrafik

Elbussar även i landsbygdstrafik: Brittiska bussjätten Stagecoach har satt in sex batteribussar från Volvo i ren landsbygdstrafik i Skottland. Foto: Stagecoach.

Hittills har batterielektriska bussar använts uteslutande i stadstrafik i större eller mindre städer. Men nu har den brittiska bussjätten Stagecoach satt in sex elbussar från Volvo i ren landsbygdstrafik i västra Skottland. Bussarna ska trafikera byar i Irvine Valley i grevskapet East Ayrshire och förbinda dem med staden Kilmarnock.

Bussarna snabbladdas via pantograf på busstationen i staden på den första snabbladdningsstation för bussar som har etablerats i Skottland. Därmed kan batteribussarna köras problemfritt upp till de 400 kilometer om dagen som krävs för trafiken – en laddning räcker upp till cirka 150 kilometer.

Satsningen är resultatet av ett samarbete mellan Stagecoach och energiföretaget SP Energy Networks som har finansierat fem av de sex elbussarna med närmare 24 miljoner kronor ur sin fond för grön ekonomi.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)