Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania säljer fler bussar

Scanias bussförsäljning ökar nu kraftigt jämfört med förra året. Foto: Gustav Lindh.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania, som ingår i Traton Group, ökade sin bussförsäljning med hela 464 procent under det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Siffran är så hög beroende på att ökningen har skett från mycket låga nivåer. Under perioden april – juni förra året fick Scania order på endast 233 bussar, samma period i år uppgick antalet order till 1 081 bussar. Scania har också tappat marknadsandelar i Europa Det framgår av Scanias delårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen.

Scania konstaterar där att den globala bussmarknaden har drabbats hårt av de restriktioner som coronavirusets spridning har resulterat i Hur efterfrågan kommer att utvecklas är enligt Scania särskilt svårbedömt för långfärds- och turistbussar.

När det gäller bussar ökade Scanias orderingång i Europa under det andra kvartalet med 111 procent till 469 enheter, jämfört med 222 samma tid förra året. I Latinamerika sålde Scania 209 bussar mot 62 förra årets andra kvartal och i Asien 230 bussar.

Scanias leveranser av bussar minskade med 21 procent och uppgick till 947 bussar under det andra kvartalet 2021. I Europa minskade leveranserna med 28 procent till 432 enheter i jämförelse med andra kvartalet 2020. I Latinamerika minskade leveranserna med 2 procent till 294 enheter. I Asien minskade leveranserna med 70 procent till 44 bussar medan leveranserna av bussar i Afrika och Oceanien ökade med 20 procent under andra kvartalet till 173 bussar.

Scanias marknadsandel inom bussar i Europa uppgick till runt 5,9 procent för de sex första månaderna 2021 jämfört med 8,7 procent under motsvarande period föregående år.

Nettoomsättningen för Scanias bussar sjönk under det första halvåret i år med 37 procent till 3 380 miljoner kronor. Första halvåret förra året var nettoomsättningen 5 327 miljoner kronor.

Scania särredovisar inte lönsamheten för bussverksamheten. Av delårsrapporten framgår dock att lastbilarna lyfte Scanias resultat rejält. Scanias totala nettoomsättning ökade under det första halvåret med 28 procent till 74 776 miljoner kronor. Rörelseresultatet ökade med hela 246 procent till 9 733 miljoner kronor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)