Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskarnas resande ökar

Svenskarnas resande ökade i juli. Gotland nådde då nivåerna från 2019. Foto: Ulo Maasing.

Svenskarnas resande under juli ökade jämfört med förra året. Men alltjämt är det en bit kvar till nivåerna före covid-19-pandemin. Det visar data från Telia som bygger på anonyma, aggregerade uppgifter från Telias mobiltelefonanvändare. Särskilt stor är ökningen av resande till Gotland, Muskö, Öckerö och Simrishamn. Samtidigt fortsätter trenden med fjällsemestrar. Flygresorna ökade rejält.

Telias data visar att längre resor, det vill säga resor mellan län, var nio procent fler i år jämfört med juli 2020, men elva procent färre än i juli 2019. Resandet mellan kommuner är fem procent högre än förra året men tio procent lägre än 2019.

Resorna till Gotland sticker ut med en ökning på 32 procent jämfört med 2020 och är nu bara sju procent lägre än 2019. Flest resenärer kommer från Stockholms län, där antalet resor till Gotland har ökat med 36 procent jämfört med förra året och ligger därmed på samma nivåer som sommaren 2019.

Även flygresorna har ökat kraftigt då resandet från Stockholms kommun till Sigtuna (där Arlanda ligger) ökade med 51 procent jämfört med förra året. Men det är fortfarande långt ifrån nivåerna före pandemin, -34 procent. Till Härryda (där Landvetter är beläget) från Göteborg har antalet resor ökat med 19 procent jämfört med 2020 men är fortfarande tretton procent lägre jämfört med 2019.

Stockholms skärgård har fått många fler besökare. Muskö har ökat antalet resenärer med 31 procent jämfört med juli i fjol och 51 procent jämfört med juli 2019. I Västra Götaland har Öckerö ökat med 27 procent jämfört med juli 2020 men ligger fortfarande tretton procent under 2019 års siffra. I Skåne är antalet resor till Simrishamn i stort sett uppe på samma nivåer som 2019 (-2 procent). Ökningen jämfört med 2020 var sju procent.

Fjällen, framför allt i Härjedalen, lockar allt fler semesterfirare.

– Vår data och analys visar att Sverige börjar närma sig ett normalläge även om resmönstret fortfarande skiljer sig jämfört med före pandemin, inte minst vad gäller utlandsresorna, säger Elin Allison, strategichef för dataanalys på Telia.

Telias analys bygger på anonymiserad och aggregerad mobil nätverksdata från tjänsten Telia Crowd Insights, som är justerad för att representera hela Sveriges befolkning. Tjänsten lanserades kommersiellt 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)