Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Första elbussarna från Solaris till Danmark

I ordern från danska AarBus ingår 23 batterielektriska ledbussar, Foto: Solaris.

Busstillverkaren Solaris har fått sin första danska order på elbussar. Det är det samhällsägda bussföretaget AarBus som har beställt totalt 29 batterielektriska stadsbussar från den polska busstillverkaren. AarBus kör all tätortstrafik i Danmarks näst största stad Århus. Ordern omfattar sex Solaris Urbino 12 normalstora stadsbussar och 23 ledbussar Urbino 18. Leveranserna ska ske fram till mitten av nästa år.

Bussarna är utrustade med Solaris högenergibatterier med en kapacitet på 440 kWh i ledbussarna och 260 kWh i tolvmetersbussarna. Laddning sker såväl i depå via CCS-kontakt som via pantograf. Tolvmetersbussarna har en centralmotor, ledbussarna två integrerade elmotorer på drivaxeln.

Solarisbussar har trafikerat Århus gator sedan 2006 och staden har sedan dess tagit emot närmare 200 bussar från tillverkaren. Cirka 140 av dessa är alltjämt i trafik.

Som vi tidigare rapporterat (klicka här) har Århus tidigare köpt 29 batterielektriska ledbussar och fyra batterielektriska tolvmetersbussar från Volvo.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)