Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turistbussar förvisas från centrala Köpenhamn

Amalienborg, det kungliga slottet i Köpenhamn, kommer att bli betydligt svårare att nå för bussturister i den danska huvudstaden. Foto: Paracel63/Wikimedia Commons.

Köpenhamn är en populär destination för många svenska bussresor, men nu kan turistbussarna snart förvisas från de centrala delarna av den danska huvudstaden. Istället förväntas många fler bussturister gå, cykla eller åka med den vanliga kollektivtrafiken som Metron för att komma fram till många turistattraktioner – turistbussar ska inte få köra ända fram. Den danska bussbranschens organisation Dansk PersonTrafik protesterar och menar att planerna är förkastliga och drabbar inte minst pensionärer.

Det är Köpenhamns kommun som planerar att begränsa antalet turistbussar i de inre delarna av den danska huvudstaden. Det är i synnerhet busstopp som ligger nära attraktionerna och innerstaden som planerna omfattar. Den 30 augusti ska politikerna i kommunens miljö- och teknikutskott ta ställning till planerna som bland annat innebär att man stänger bussparkeringen vid Amaliehaven, ett stenkast från Amalienborg. Det skulle enligt Dansk PersonTransport innebära att äldre och handikappade turister skulle tvingas att gå mer än dubbelt så långt för att komma till Amalienborg.

– Det är förkastligt att stänga centrala Köpenhamn för turistbussar. Men det är tyvärr en utveckling som vi nu ser och där politikerna i kommunfullmäktige vill få ut turistbussarna från staden, säger Michael Nielsen, vd för Dansk PersonTransport.

– De glömmer de negativa konsekvenser detta kan få. Det kommer till exempel att slå snett socialt om tillgängligheten försvinner för turistbussar och busshållplatser nära attraktioner som exempelvis Amalienborg. Det kommer särskilt att drabba många grupper äldre, men också handikappade som idag åker på upplevelseturer i Köpenhamn. Om avståndet från avstigningsplats till turistattraktionerna blir för långt riskerar man att utestänga turistgrupper med äldre och handikappade från att uppleva stora delar av det inre Köpenhamn.

I stället för att släppa in turistbussarna nära turistattraktionerna är planen att turisterna i långt högre grad än idag ska gå, cykla eller använda kollektivtrafik som exempelvis metron för att komma fram till upplevelserna.

Dansk PersonTransport framhåller att byte mellan olika transportslag inte är hållbart för många äldre människor som kommer att finna det både tröttande och förvirrande att byta från turistbuss till metro för att komma till turistattraktionerna. Dessutom, varna organisationen, kommer det att vara logistiskt svårt att guida större turistgrupper genom metron när de ska blandas med lokala, passagerarströmmar.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Turism

1 kommentar »

  1. Jag håller med bussbolagen. Ren idioti att försvåra för turismen, som dessutom drar in pengar till landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)