Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Återhämtning för färjorna – Gotland ökade mest

Färjetrafiken till och från Gotland ökade mest under andra kvartalet. Foto: ULo Maasing.

Färjetrafiken till och från svenska hamnar återhämtade sig starkt under andra kvartalet i år, jämfört med samma tid i fjol. Men än är det långt kvar till den nivå som resandet med färjorna hade innan pandemin, år 2019. Det visar ny preliminär officiell statistik från Trafikanalys.

Under andra kvartalet 2021 var det totala antalet passagerare i svenska hamnar 3,3 miljoner, en ökning med 53 procent jämfört med samma kvartal 2020. Ökningstakten var snabbare på Gotlands­färjorna än i utrikestrafiken.

– Vi ser att passagerartrafiken med fartyg har återhämtat sig något från den snabba nedgången som vi såg i början av pandemin. Ännu är det långt kvar till nivån för resandet som vi såg 2019. Hamnarnas godshantering föll aldrig lika snabbt och är redan på samma nivåer som innan pandemin, säger Henrik Petterson, projektledare på Trafikanalys.

Antal passagerare i inrikes trafik har ökat mest, med 110 procent jämfört med andra kvartalet i fjol, till 403 000 passagerare. Det är trafiken till och från Gotland som ligger bakom ökningen.

Antal passagerare i utrikes trafik ökade med 41 procent, till 2,5 miljoner passagerare. Fler passagerare till och från danska hamnar bidrog mest till ökningen med 281 000 fler passagerare. Störst relativ ökning per land var det i resandet till och från Finland som ökade med 182 procent från en låg nivå.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)