Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Beulas bygger eldriven dubbeldäckare

Spanska Beulas och brittiska Equipmake lanserar en ny, eldriven dubbeldäckare, Jewel E. Bild: Beulas.

Den spanska busstillverkaren Beulas, mest känd för sina turistbussar, presenterade på onsdagen en helt ny, batteridriven dubbeldäckare. Bussen, Beulas Jewel E, har utvecklats i partnerskap med brittiska Equipmake som är specialiserat på elektriska drivlinor. I första hand siktar Beulas in sig på den brittiska bussmarknaden med den nya modellen som har en batterikapacitet på upp till 543 kWh vilket ger bussen en räckvidd på cirka 375 kilometer på en laddning. Med den nya dubbeldäckaren siktar dock Beulas inte bara på Storbritannien utan på världsmarknaden

Karosserna ska tillverkas i Beulas fabrik i Spanien, men drivlina med mera produceras i Equipmakes nybyggda fabrik i Norfolk, England. Därmed kan Beulas/Equimake ta åt sig en del av kakan i den storsatsning på emissionsfria bussar som den brittiska regeringen nu gör och som innebär att minst 4 000 utsläppsfria, brittisktillverkade bussar ska sättas i trafik i landet.

De första testerna med bussen inleds under det fjärde kvartalet i år och de första bussarna väntas komma i trafik under nästa års första tre månader.

Beulas och Equipmake framhåller att Jewel E är den första elbuss som klarar Transport for Londons säkerhetskrav från 2024.

Parterna siktar också på en mycket större marknad än den brittiska och döljer inte att man har internationella ambitioner. Man pekar på att elbussmarknaden globalt väntas växa från dagens 300 000 bussar årligen till en miljon år 2030.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)