Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europeisk standard för automatisk laddning av elbussar

Nu finns en europeisk laddstandard för laddning av bland annat elbussar. Foto: Eddie Löthman.

Nu finns det en europeisk standard för automatisk laddning av eldrivna bussar och lastbilar. Standarden är fastställd av såväl den europeiska standardiserings-organisationen CENELEC och av SEK Svensk Elstandard. Standarden gäller till exempel för laddning av bussar vid uppehåll på hållplatser.

På hållplatsen behöver föraren bara ställa bussen någorlunda rätt och trycka på laddningsknappen, så sköter systemet resten. Sådana system finns redan idag i drift, bland annat hos Västtrafik, men med standardiserade gränssnitt blir det enklare att ha bussar av olika fabrikat på samma linje.

Tony Cacic på Volvo Group Trucks Technology i Göteborg har deltagit i arbetet i den europeiska standardiseringsorganisationen CENELEC.

– Jag vill särskilt lyfta fram att vi lägger fast gränssnitt för olika anordningar för automatisk anslutning. Detta är särskilt viktigt för framtida utveckling och för att förenkla integration med olika möjligheter till högeffektladdning, säger han.

Standarden beskriver alltså olika typer av lösningar och standardiserar gränssnitt för varje lösning – laddning uppifrån med pantograf på fordonet eller på laddsstolpen och laddning underifrån med den rörliga delen monterad på fordonets undersida.

– i är stolta att ett av våra initiativ, där den automatiska anordningen är monterad på infrastrukturen, har tagits med i standarden, säger Tony Cacic

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)