Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping: ”Marginell ökning av resandet”

Politikerna i Region Jönköpings län ser framför sig en stor osäkerhet när det gäller resandeutvecklingen. Foto: JLT.

Politikerna i Region Jönköping räknar inte med att resandet i kollektivtrafiken ska vara åter på ett normalläge till årsskiftet, även om biljettintäkterna har ökat något under perioden april – juli. Det rapporterar Jnytt. ”Osäkerheten är stor”, säger ordföranden i regionens nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, Marcus Eskdahl (S) till Jnytt.

– Vi tror att det finns en stor osäkerhet hur det kommer att utveckla sig med resandet, säger han.

– Den ökning av resandet vi ser handlar om marginella skillnader.

Jönköpings Länstrafik redovisar till och med juli ett minus jämfört med budget på 82 miljoner kronor. Under sommaren ökade dock biljettintäkterna så att avvikelsen då var nere på cirka 25 procent. Länstrafiken bedömer att det nya biljettsystemet och att påstigning nu kan ske i framdörrarna bör ha bidragit till de ökade intäkterna jämfört med budget. För hela året räknar trafikpolitikerna i Region Jönköping med ett underskott på nästan 80 miljoner, trots att man räknar med att få 24 miljoner i ersättning från staten för pandemikostnader.

I den prognos som finns om resandeutvecklingen sägs det att det kommer att dröja innan länstrafiken är tillbaka i ett normalläge. Samtidigt förbereder länstrafiken ett återstartspaket för kollektivtrafiken. Paketet innehåller bland annat aktiviteter med koppling till förbättringar i trafikutbudet, försäljning, nya biljetter samt rabatterade priser.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)