Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skåne: Återhämtning först 2025/2026

Skånetrafiken räknar med att resandet i kollektivtrafiken har återhämtat sig först 2025/2026. Arkivbild: Ulo Maasing.

Skånetrafiken räknar med att det kommer att dröja flera år innan resandet är uppe på 2019 års nivå. ”Det rimliga är att det dröjer till 2025-2026”, säger Maria Nyman, trafikdirektör på Skånetrafiken till SvT Nyheter Skåne.

Skånetrafiken arbetar nu på flera olika lösningar som ska locka tillbaka de resenärer som under pandemin har köpt bil eller att jobba hemma. Men redan nu har Skånetrafiken kunnat notera att resandet har börjat öka, fast från en låg nivå.

– Det är ju först nu, när restriktionerna börjar släppa, som vi kommer se hur många som kommer att använda sin bil eller åka kollektivt, men vi ser att resorna över Öresundsbron har ökat mycket den senaste tiden, säger Maria Nyman till SvT.

Ekonomiskt har den stora resandeminskningen inneburit sn rejäl smäll för Skånetrafiken. Fram till och med augusti låg underskottet på 800 miljoner kronor jämfört med budget.

Styrelsen i Region Skåne har därför beslutat att ge ytterligare 200 miljoner kronor till kollektivtrafiknämnden för att kompensera för inkomstbortfallet under pandemin.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)