Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Nu tystnar Luxemburg på natten; Fler Solarisbussar till Spanien.

Nu blir Luxemburg tystare på nätterna när nattbusstrafiken enbart körs med elbussar. Foto: Voyages Emile Weber.

Luxemburg: Nu blir nätterna i storhertigdömet Luxemburg tystare. Det beror på att ett av de bussföretag som kör kollektivtrafiken där, Voyages Emile Weber, från och med den 17 september uteslutande sätter in elbussar på de tolv nattbusslinjer som företaget trafikerar. Övergången till tyst nattbusstrafik innebär att totalt drygt 487 kilometer busslinjer kommer att trafikeras med emissionsfria bussar nattetid: Mercedes-Benz eCitaro, MAN Lion´s City Electric, Karsan Atak, VDL Citea Electric samt Irizar ie.

Satsningen på enbart elbussar i nattrafiken sammanfaller med årets europeiska mobilitetsvecka som har säkerhet och hälsa genom hållbar mobilitet som motto.

Voyages Emile Weber är ett anrikt företag, grundat 1875, och med en bred verksamhet. Företaget är bland annat en mycket stor buss- och flygresearrangör, förutom att man kör kollektivtrafik i såväl storhertigdömet Luxemburg som i dess huvudstad. Sina första elbussar satte företaget i trafik 2017, då i anropsstyrd trafik. 2018 anskaffades de första eldrivna skolbussarna.

Solaris ska leverera 24 batteribussar till Barcelona. Foto: Solaris.

Spanien: Busstillverkaren Solaris har fått en order på 24 elbussar av modell Urbino 12 electric från lokaltrafiken i Barcelona, TMB. Beställningen las av TMB Barcelona efter upphandling i konkurrens och ordervärdet uppges till över tolv miljoner euro, cirka 123 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Solaris levererat 19 batteridrivna ledbussar, Urbino 18 electric, till den katalanska storstaden. De nya, normallånga bussarna har Solaris egna högenergibatterier med en kapacitet på över 400 kWh som levererar energi till en elektrisk centralmotor. Laddning sker både via pantograf och CCS2-kontakt.

Solaris levererade sina första bussar till TMB Barcelona 2015.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)