Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nytt bolag för produktion av biodrivmedel

Det nya bioraffinaderiet kan producera upp till 200 000 ton förnybar HVO och biojetbränsle årligen.

Skogsbolaget SCA och energikoncernen St1 startar ett gemensamt bolag för att producera och sälja biodrivmedel. SCA kommer att leverera tallolja till det samägda bolaget. Av talloljan ska HVO och biojetbränsle produceras.

SCA och St1 äger hälften var i detta gemensamma bolag, som kommer att äga 50 procent av St1 Gothenburg Biorefinery, som i sin tur just nu investerar i ett nytt bioraffinaderi med en kapacitet för 200 000 ton flytande biobränsle årligen. Det nya raffinaderiet beräknas kosta cirka 2,5 miljarder kronor och planeras att tas i drift i andra kvartalet 2023.

Det nya bioraffinaderiet byggs just nu i Göteborg och kommer att ha en produktionskapacitet för 200 000 ton biodrivmedel per år. Raffinaderiet kan skifta mellan produktion av förnybar HVO-diesel och biojetbränsle med tallolja som råvara.

Talloljan levereras av SCA och är en biprodukt från produktionen av kemisk pappersmassa vid SCA:s bruk i Östrand, Obbola och Munksund.

Raffinaderiet väntas bli driftklart under det andra kvartalet 2023 och kommer även att kunna använda en rad andra råvaror.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)