Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biobränslelobby sågar stärkt elbusspremie

Att satsa på elbussar kan ge negativ klimatnytta anser biodrivmedlens lobbyorganisation Svebio. Foto: Ulo Maasing.

Regeringens budget bidrar bara till en begränsad klimatnytta. Det hävdar Svebio, Svenska Bioenergiföreningen som anser att de 1,1 miljarder kronor som regeringen vill stärka elbusspremien med (klicka här) inte gör någon nytta. Svebio är en branschorganisation för företag som framställer och använder biobränslen och har som mål att öka användningen av bioenergi.

– Det ger ingen ytterligare klimatnytta att lägga 1,1 miljarder kronor på att subventionera elbussar eftersom i stort sett alla bussar i kollektivtrafik redan går på fossilfria drivmedel. I de fall elbussar ersätter biogasbussar ökar sannolikt klimatpåverkan, eftersom biogasproduktionen kan eliminera metangasutsläpp medan batteritillverkning ofta sker med insats av fossil energi. Regeringen borde redovisa den verkliga klimateffekten av elbusspremien ur ett livscykelperspektiv, säger Gustav Melin, vd i Svebio, med anledning av årets budgetproposition.

Däremot välkomnar han det föreslagna produktionsstödet till biogas.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)