Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania i afrikansk storsatsning

Scania ska leverera 304 bussar med kringtjänster till Burkina Fasos huvudstad Ougadougu. Foto: Scania.

Busstillverkaren Scania ska leverera 304 bussar till den västafrikanska staten Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Bussarna ska användas i stadens satsning på att etablera ett modernt och hållbart kollektivtrafiksystem med bland annat BRT, Bus Rapid Transit, under nästa år. Förutom själva bussarna ska Scania också stå för en rad kringtjänster inom ramen för projektet. I projektet samarbetar Scania med den franska kollektivtrafikoperatören RATP.

Scania ska leverera 80, 13-meters lågentrébussar, 58 15-meters lågentrébussar, 10 ledbussar, lågentré samt 30 turistbussar. Samtliga bussar karosseras av brasilianska Marcopolo och kan köras på biodrivmedel. Till detta kommer 126 minibussar från Volkswagen Camino Bus som liksom Scania ingår i Traton. Minibussarna ska användas för matartrafik till BRT-linjerna och är även de karosserade av Marcopolo.

– Vi är mycket stolta över att bidra till att utveckla mobiliteten i Ouagadougou med omnejd, vilket kommer att få stor social och miljömässig betydelse, säger Nicolas Lougovoy, Scanias chef för strategiska projekt i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Förutom bussarna ska Scania tillsammans med sina partners också etablera en bussdepå och svara för en omfattande utbildning av förare och mekaniker vid Ouagadougous lokaltrafikföretag Sotraco. I avtalet ingår utrustning för Scanias fleet management och intelligenta transportsystem (ITS). Parterna i projektet ska också arbeta för att utveckla och tillämpa användningen av alternativa drivmedel med sikte på att ha en bussflotta som helt drivs på biodiesel.

Projektet stöds av det svenska utrikesdepartementet, svenska ambassaden i Burkina Faso, Business Sweden, Swedfund, Exportkreditnämnden, Svensk Exportkredit och BNP Paribas.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)