Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Kraftsamling behövs för livskraftig bussbransch”

Många företag inom bussturism och övrig besöksnäring har drabbats hårt av pandemin. Arkivbild: Ulo Maasing.

”Nu behöver vi kraftsamla för att säkerställa en fortsatt livskraftig bussbransch och säkra möjligheten till kollektivtrafik framöver. Det säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag. Bakgrunden är att projektet med att etablera en samverkansarena som ägs och drivs av aktörerna i besöksnäringen nu är avslutat. Nu tar organisationen Svensk Turism på sig uppgiften.

– Svensk Turism har en nyckelroll i att samla och ena besöksnäringens aktörer. Transportföretagens medlemmar har en nyckelroll i hela besöksnäringens utveckling – vi möjliggör för såväl människor som varor att nå besöksmål över hela landet. Flyg, bussar, bilar, tåg och godstrafik är avgörande för att besöksnäringen ska fungera och utvecklas, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen och styrelseledamot i Svensk Turism.

Samtidigt har covid-19-pandemin slagit mycket hårt mot delar av den svenska persontransportbranschen. Över 75 procent av bussföretagen uppgav i våras i en medlemsenkät till Sveriges Bussföretag att de har tappat mer än 80 procent i omsättning inom vissa segment under 2020. Bland de bussföretag som huvudsakligen kör kommersiell busstrafik, som expressbussar, turistbussar och beställningstrafik, har vissa företag haft en nedgång i verksamheten på 98 procent under pandemin.

– Nu behöver vi kraftsamla för att säkerställa en fortsatt livskraftig bussbransch och säkra möjligheten till kollektivtrafik framöver. Vi är beroende av att övriga delar av besöksnäringen kommer igång igen – teaterföreställningar, konserter, besöksmål är ju målen för många bussresor! Svenskt Turisms samlande arbete är i detta oerhört viktigt för framtiden, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och styrelseledamot i Svensk Turism.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)