Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Checklista ska utveckla svenska bussresemål

Oscar Sundås, Sveriges Bussföretag: Checklistan ska vara en ingång för oss att komma till andra regioner och prata om bussturism och projektet som vi har haft i Sörmland. Foto: Ulo Maasing.

Vad kan olika besöksmål i Sverige göra för att bli mer attraktiva för bussreseföretagen? I ett pilotprojekt har Sveriges Bussföretag och Stua (Sörmlands turismutveckling AB) i Sörmland tagit fram en checklista som ska hjälpa destinationerna att utveckla sina produkter och bli bättre på att möta bussgrupper.

Text: Paula Isaksson

Att det ska finnas toaletter, parkering för bussen och specialkost är tre basala saker att tänka på för den som vill locka bussgrupper.

Men det finns också mycket annat, som att bjuda reseledaren och chauffören på inträde och mat, eller att ordna utlottningar och tävlingar. Det mesta av detta är dock okänt för många besöksmål, fast de egentligen vill ta emot bussgrupper.

Därför har Sveriges Bussföretag drivit ett projekt sedan hösten 2019 med målet att dels ta fram en checklista, dels låta ett antal besöksmål i Sörmland få testa sig mot bussföretag samtidigt som de har fått råd om hur deras produkter kan utvecklas.

Projektet, som precis är avslutat, har finansierats med medel från Svenska Bussbranschens Riksförbund, BR, och genomförts tillsammans med Stua, ett samägt bolag som stöttar destinationer i Sörmland.

– Stua har stått för kontakten med besöksnäringen och vi med bussföretagen, säger Oscar Sundås, branschutvecklare på Sveriges Bussföretag.

Tiotal besöksmål deltog
På grund av pandemin tvingades projektet ta en paus under våren och sommaren 2020. Men innan dess hann man genomföra två möten med ett tiotal intresserade besöksmål i Sörmland som fick i uppdrag att utforma varsitt produktblad riktat mot bussföretag. De fick också träffa två framgångsrika destinationer från andra delar av landet, Hönsalottas luffarmuseum i Boda glasbruk i Småland och Kulinariet med knäckebrödsbageri, saluhall och restaurang i Stora Skedvi, Dalarna.

– För att öka förståelse för branschen har vi också pratat med besöksmålen i projektet om vilka villkor som bussbolagen jobbar under och att de flesta är småföretagare precis som många av destinationerna, berättar Oscar Sundås.

I samband med att projektet gjorde ett omtag förra hösten ordnades också en speed-dejting mellan bussföretag och de sörmländska besöksmålen. Deltagarna flyttade runt mellan olika bord och fick åtta minuter på sig att prata med varandra.

– Det blev jätteuppskattat av dem som var med, de tyckte att det var mycket lättare att nå fram när man kan prata ansikte mot ansikte istället för att höras på telefon.

Checklistan ska spridas
Checklistan består av ett tiotal punkter, och tanken är att Sveriges Bussföretag ska sprida den till andra delar av landet.

– Den ska vara en ingång för oss att komma till andra regioner och prata om bussturism och projektet som vi har haft i Sörmland. Det känns viktigt att destinationerna kan växa och att bussgrupperna blir nöjda. Många besöksmål säger att det tar tid att etablera sig mot det här segmentet, men om de gör ett bra jobb så kommer ju bussföretagen tillbaka, säger Oscar Sundås.

Projektet har också resulterat i två filmer där olika besöksmål berättar om hur de jobbar med bussföretag. Här kan du se dem. Först en video om Öster Malma:

Och här en video om Thorlsundkagge.

Videorna är producerade av Stua.

 

 

 

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)