Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En miljon fripassagerare på danska färjor

Det har varit populärt att i sommar resa med danska färjor utan att betala för sig. Foto: Trafikministeriet, Danmark.

Det har varit populärt att vara fripassagerare på danska färjor i sommar, rapporterar Trafikministeriet i Köpenhamn. Totalt reste 953 866 passagerare med färja till de danska öarna under de tre sommarmånaderna juli, augusti och september utan att betala för sig. Det är ändå något färre än i fjol då antalet gratisresenärer var över en miljon.

Men det handlar inte om resenärer som smet ifrån betalningen. Det är istället den danska staten som genom att stå för gratisresorna har velat stimulera det lokala näringslivet på öarna genom att få människor att resa dit.

– Det är verkligt positivt att vi för andra året i rad har kunnat skapa så attraktiva möjligheter för vår färjetrafik att tusentals resenärer väljer att använda sina fridagar, veckoslut och semestrar på att gå ombord på någon av våra färjor och utforska våra öar. Det ger den enskilde rika upplevelser, det ger ett lyft för vår kollektivtrafik och det skapar förhoppningsvis också ett incitament att resa med färjorna utanför sommarsäsongen, säger den danske transportministern Benny Engelbrecht.

Totalt ingick 53 inrikes färjelinjer samt linjen Ystad – Rønne i erbjudandet om gratis färjeresor för gående, cyklister och i år även för bilar med handikapptillstånd. Förutom de 953 866 passagerarna registrerades 129 370 cyklar som har transporterats avgiftsfritt, liksom 25 292 bilar med handikapptillstånd.

Det är de enskilda färjeoperatörerna som har beslutat när under perioden som gratisresorna skulle bjudas ut, men kravet var att erbjudandet minst skulle gälla i 30 hela dagar.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)