Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tallink Grupp: Svår höst och vinter väntar resebranschen

Silja Galaxy. Foto: Tallink Grupp.

Ännu en svår höst- och vintersäsong väntar resebranschen, varnar Tallink Grupps vd Paavo Nõgene. September blev bättre för Tallink Grupp, det vill säga Tallink och Silja Line, än motsvarande månad förra året. Men det tredje kvartalet som helhet blev svagare än 2020. Det uppger Tallink Grupp i sin delårsrapport som presenterades på tisdagen. Rederiet stoppar trafiken med flera av sina fartyg efter jullovet.

Antalet passagerare som transporterades i september 2021 var 27,6% högre än förra året, med totalt 310 265 passagerare transporterade på alla företagets rutter. Motsvarande siffra för september 2020 var 243 215 passagerare.

Ökningen 2021 berodde till stor del på att smittspridningen av covid-19 gått ned och att rutterna Tallinn-Stockholm och Helsingfors-Stockholm därmed kunnat öppnas till viss del, bedömer Tallink Grupp.

Men samtidigt som september blev starkare än i fjol visar det tredje kvartalet som helhet en mer negativ trend jämfört med samma period 2020. Det totala antalet transporterade passagerare under kvartalet var 1 144 092, vilket är 13% mindre än under samma kvartal i 2020 då 1 314 301 passagerare reste med Tallink och Silja Line.

– Siffrorna är fortfarande långt ifrån vad vi är vana vid att se under ett normalt tredje kvartal innan pandemin, och vi tror inte att vi kommer se några stora ökningar i antalet passagerare förrän nästa vår eller sommar. Det är tydligt att resebranschen kommer att behöva genomleva ännu en svår höst- och vintersäsong, säger Tallink Grupps VD Paavo Nõgene.

Tallink Grupp har därför nyligen beslutat att tillfälligt stoppa trafiken för fartygen Baltic Queen, Silja Europa och Silja Serenade efter jullovet i januari 2022. Silja Europa kommer dock att bedriva ett antal specialkryssningar och charterkryssningar under avbrottet.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)