Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fyra kämpade om Gästrikland – Vy Buss vann

X-trafik har avgjort sin stora upphandling av busstrafiken i Gästrikland. Foto: Ulo Maasing.

Det var fyra stora bussföretag som konkurrerade om Region Gävleborgs/X-trafiks upphandling av busstrafiken i Gästrikland, inklusive stadsbusstrafiken i Sandviken. Ett blev underkänt. Vy Buss vann det tioåriga trafikavtalet. Företaget kör sedan tidigare stadsbusstrafiken i Gävle.

Hela elva företag kom in med anbudsansökan. Av dessa var två norska, Boreal och Trönderbilene som båda är inne på den svenska marknaden sedan tidigare.

De företag som kom in med en anbudsansökan var Bergkvarabuss, Boreal Buss, Connect Bus Söne, Grimslövsbuss, Keolis, Mohlins Bussar, Nobina, Transdev, Trönderbilerne, Vy Buss och Västanhede Trafik.

Trönderbilerne kvalificerade sig inte för att delta i upphandlingen eftersom företag brast när det gäller att uppge referensuppdrag. Vidare avstod flertalet av de övriga företagen från att lämna in anbud. Fyra företag kom in med bud: Bergkvarabuss, Keolis, Transdev och Vy Buss.

Keolis anbud underkändes av X-trafik/Region Gävleborg med motiveringen att företaget inte hade lämnat in komplett blankett när det gällde de fordon man planerade att använda i trafiken. Det som brast var att Keolis inte hade angett det så kallade SORT-värdet för alla busstyper, vilket var ett krav. SORT är ett värde som visar fordonens energianvändning.

Utvärderingen av de inkomna anbuden byggde på det för X-trafik ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet med bästa förhållande mellan pris och kvalitet.

Det gick till så att upphandlarna utgick från varje företags anbudspris. Därefter bedömdes tre olika kvalitetskriterier och företagen fick poäng för hur bra man bedömdes klara kvaliteten på var och en av de tre kriterierna. Poängen fick sedan ett värde i kronor och det sammanlagda beloppet drogs sedan av från anbudspriset.

Av de tre anbuden fick Bergkvarabuss det lägsta kvalitetsavdraget och Transdev det högsta. Men det räckte inte för att slå Vy Buss.

Här är de tre företagens årliga prislapp för trafiken:

Vy Buss:                Anbudspris 137 219 588:-  Utvärderingspris: 125 219 588:-
Bergkvarabuss: Anbudspris: 150 475 241:- Utvärderingspris: 142 475 241:-
Transdev:             Anbudspris: 152 857 873:- Utvärderingspris: 137 857 873:-

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)