Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tätare turer och bättre framkomlighet i Umeå

Buss, cykel och gång ska svara för minst två tredjedelar av alla persontransporter i Umeå. Foto: Ulo Maasing.

Två tredjedelar av alla resor i Umeå ska i framtiden göras med kollektivtrafik, cykel eller till fots. Det är målet i det nya kollektivtrafikprogram som politikerna i Umeås kommunfullmäktige klubbade på måndagen. För att nå målet ska turtätheten för bussarna ökas, framkomligheten bli bättre liksom busshållplatserna och tillgängligheten till dessa för personer med funktionsnedsättning.

– Det är bra för Umeå om fler väljer att gå, cykla eller åka kollektivt. Om fler väljer något av de hållbara transportslagen för sina resor kan ytorna i Umeå användas mer effektivt. Såväl folkhälsan som miljön främjas av en sådan utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande i Umeå, Hans Lindberg (S).

Kollektivtrafikprogramnmet siktar in sig på tre områden där särskilda insatser ska göras.

Det första av dessa områden är att kollektivtrafiken i Umeå tillsammans med gång och cykel ska vara det självklara valet för persontransporter inom kommunen. Att resa med kollektivtrafik i stadstrafikens stomlinjenät ska vara snabbt, enkelt, tryggt och bekvämt. Dessutom ska kollektivtrafiken i Umeå vara tillgänglig och upplevas som trygg för alla resenärsgrupper.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)