Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

10 000 i månaden kan snart åka självkörande buss

Nästa år sätts fyra autonoma, självkörande, bussar in i reguljär trafik på allmän väg i Skottland. Foto: ADL/Alexander Dennis.

Nästa år kan upp till 10 000 resenärer i månaden resa i självkörande, fullstora bussar på allmän väg i Skottland. Då startar trafiken med autonoma bussar på en drygt 20 kilometer lång linje utanför Edinburgh. Enligt de ursprungliga planerna skulle trafiken ha startat i år, men projektet har försenats. Det är första gången som fullstora autonoma bussar sätts i trafik i Storbritannien och sannolikt ett av de första demoprojekten i världen med fullstora, autonoma bussar i reguljär trafik.

Projektet har fått namnet CAVForth trial och ska binda samman den väldiga infartsparkeringen Ferrytoll i Fife, via den berömda hängbron Forth Road Bridge, med en knutpunkt för kollektivtrafik, Edinburgh Park.

Linjesträckningen går på motorväg, tvåfiliga vägar, mindre vägar, i busskörfält, genom rondeller och såväl signalreglerade som icke signalreglerade korsningar.

En rad aktörer är engagerade i det avancerade projektet, bland dem Transport Scotland (transportdepartementet), Stagecoach, Alexander Dennis och Fusion Processing som står för den självkörande tekniken. Bild: ADL.

Bussarna i projektet är fyra självkörande Alexander Dennis (ADL) Enviro200 och trafiken har en kapacitet på upp till 10 000 passagerare i veckan. Trafiken körs av transportjätten Stagecoach och väntas locka pendlare, studenter, turister och personer som gör dagsutflykter.

Just nu utrustas bussarna med sensorer och annan teknik som gör det möjligt att låta datorer köra dem, även om en säkerhetsförare enligt lag måste finnas ombord. Innan bussarna sätts i linjetrafik kommer de att gå igenom en rad tester för att säkra att alla system fungerar som de ska.

– Bussarna väntas vara i trafik i början av nästa sommar och kommer då att erbjuda en helt ny bussförbindelse mellan Fife och Edinburgh Park. Vi hoppas att den kommer att stimulera fler att dumpa bilen, strunta i trafikstockningarna och istället ha en avkopplande resa i bussfilen med hjälp av den här innovativa tekniken, säger Sam Greer, chef för Stagecoach i Skottland.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)