Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Covid-19: Skärpta krav för bussresenärer i Tyskland

Tyskland kräver nu covidpass eller färskt, negativt covidtest i kollektivtrafiken. Det gä’ller även resenärer i turistbussar.

Från och med onsdagen denna vecka gäller skärpta krav för resenärer i kollektivtrafiken. Reglerna gäller också för passagerare i turistbussar, även vid transitresor genom Tyskland. Kraven varierar från delstat till delstat. Genomgående godtas vaccination eller tillfrisknande från covid-19, ibland godtas även test som visar att man inte är smittad. Delstaten Sachsen har sedan måndagen helt förbjudit resor med turistbuss.

Bakgrunden är den snabba spridningen av covid-19 och har i Österrike lett till en total nedstängning av samhället i 20 dagar.

De regler som gäller i Tyskland är antingen 2G-regeln eller 3G-regeln. 2G-regeln innebär att man antingen är fullvaccinerad (geimpft) eller kan dokumentera att man har tillfrisknat (genesen) från covid-19. 3G-regeln innebär dessutom att man är testad (getestet) och att testet visar att man inte bär på covid-19-smitta. Liksom tidigare gäller också krav på munskydd i kollektivtrafiken. På en del håll, exempelvis i Berlin, krävs FFP2-mask. På andra håll godtas vanliga medicinska munskydd. Skydd av textil godtas inte.

Även ombordpersonal som förare, kontrollanter och servicepersonal som reseledare måste följa regelverket. Det gäller också utländsk personal på exempelvis turistbussar. Testet får vara högst 24 timmar gammalt vid resans början om det är ett antigentest och 48 timmar om det är ett PCR-test.

Förare eller annan trafikpersonal i kollektivtrafiken kontrollerar inte att resenärerna följer de nya reglerna, men de tyska myndigheterna har aviserat stickprovskontroller. Den som inte kan visa upp covidpass eller ett aktuellt testresultat riskerar böter.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)