Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Spaniens kung Felipe VI har gjort sitt livs första resa med en buss i kollektivtrafik. Naturligtvis en elbuss. Foto: EMT.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Kunglig debut i kollektivtrafiken; Tyska järnvägen köper elbussar från BYD; Änn en elbusstillverkare i Europa.

Spanien: Spaniens kung Felipe VI har gjort sin allra första resa någonsin med en buss i reguljär kollektivtrafik. Det skedde nyligen, när lokaltrafikföretaget i Madrid, EMT, firade sitt 75-årsjubileum. Resan gjordes naturligtvis med en elbuss på linje 001 i den spanska huvudstaden. Många av passagerarna i bussen blev mäkta överraskade när de plötsligt i sin dagliga pendling fick sällskap av kungaparet.

För drottning Letizia var det dock långt ifrån den första resan med kollektivtrafik. I sin ungdom, när hon inte var en kunglighet, tog hon ofta bussen.

Kungligheterna betalade dock inte för resan, men det gjorde inte heller de övriga passagerarna. Nolltaxa gäller nämligen på linje 001 som invigdes förra året och uteslutande trafikeras av elbussar. Detsamma gäller linje 002. Båda linjerna ingår i Madrids hållbarhetsstrategi.

Deutsche Bahn har till sin bussverksamhet köpt fem elbussar av den nya generationen från BYD. Foto: BYD.

Tyskland: Deutsche Bahn (DB), som är Tysklands största kollektivtrafikoperatör,  har tagit emot sin första leverans av bussar från den kinesiska busstillverkaren BYD. Bussarna är av den nya generationens elbussar från BYD och har bland annat BYD:s järnfosfatbatterier med hög energitäthet och en kapacitet på 422 kWh vilket under normala trafikförhållanden ger en räckvidd på över 400 kilometer på en laddning.

Vid leveransen till DB i staden Karlsruhe kördes bussarna från Ettlingen i Nederländerna, en sträcka på 500 kilometer. Under färden gjordes endast ett kort uppehåll i Bonn för att ge förarna rast och kompletteringsladda batterierna.

Ännu en busstillverkare i Europa lanserar nu en elbuss, italienska Industria Italiana Autobus med varumärket Menarini.

Italien: Ännu en elbusstillverkare i Europa debuterade på måndagen när italienska Industria Italiana Autobus presenterade sin första fullelektriska 12-metersbuss.

Företaget har dock funnits sedan 1919 och byggde till en början hästdragna vagnar innan man började producera bussar under varumärket Menarini.

Idag omfattar produktprogrammet 8- och 9-meters stadsbussar med modellnamnet Vivacity samt stadsbussen Citymood i längder från tio meter och upp till 18-meters ledbussar. Flera versioner av Citymood finns också med gasdrift, såväl CNG som LNG.

Det är en ny, batteridriven version av Citymood som lanserades på måndagen. Bussen är utrustad med en centralmotor från Siemens och har en batterikapacitet i NMC-batterierna (nickel, mangan, kobolt) på upp till 495 kWh.

– 2023 kan bli vätgasens år, sa Antonio Liguori, vd och styrelseordförande för Industria Italiana Autobus, i samband med presentationen av den nya elbussen.

– Vi studerar nu olika lösningar för att finna den bästa. Samtidigt väntar vi på att den nödvändiga infrastrukturen ska komma på plats.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)