Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KONTAKT – internationella elbussnyheter i urval

Irizar ska leverera ännu fler elbussar till Bulgarien. Bild: Irizar.

Vi ger er ett axplock elbussnyheter från andra länder, främst i Europa. Denna gång: Nya elframgångar för Irizar; Elektriska juveler från Beulas; Första elektriska dubbeldäckarna till Nordirland.

Bulgarien: Den spanska busstillverkaren Irizar, i Sverige mest känd för sina turistbussar, skördar nya framgångar i Bulgarien. Företaget har fått en beställning på 33 elbussar till staden Stara Zagors som ligger mitt i landet. Så sent som för några veckor sedan inledde Irizar leveranserna av totalt 44 batterielektriska bussar till Bulgariens fjärde största stad, Burgas. Därmed fick landet också sina första batteridrivna elbussar.

Den nya ordern på 33 elbussar avser Irizars 12-meters elbuss Irizar ie med en passagerarkapacitet på 77 personer, varav 26 sittande. För att snabba upp på- och avstigningen har bussarna tre dörrar. Bussarna är också utrustade med invändiga luftrenare som renar luften i passagerarutrymmet från virus, mikroorganismer, bakterier, allergener och damm.

Spanska Beulas levererar elbussar med drivlina från Equipmake till London. Bild: Equipmake.

Storbritannien: Snart lanseras en dubbeldäckad juvel på den brittiska elbussmarknaden. Nästa år debuterar Beulas Jewel E dubbeldäckare i London med drivlina från brittiska Equipmake. I Sverige har Beulas hittills haft en del framgångar med sina turistbussar, liksom med dubbeldäckare för regional kollektivtrafik.

Beulas Jewel E kan fås med batteripaket på upp till 543 kWh. Därmed får bussen enligt tillverkaren den största batterikapaciteten av alla tvåaxliga dubbeldäckare på marknaden. Bussen depåladdas vid CSS-kontakt. Motorn är Equipmakes 3500 med ett vridmoment på 3 500 Nm och en maximal motoreffekt på 400 kW.

Nordirland storsatsar på batteri- och bränslecellsbussar.

Nordirland: De första av 80 batterielektriska dubbeldäckare har nu kommit till Nordirland, som en del av Nordirlands satsning på emissionsfri busstrafik. Totalt ska Nordirland ha 80 elektriska dubbeldäckare i trafik till våren.

Bussarna är en del av en investering på cirka 800 miljoner kronor i totalt 100 emissionsfria bussar för kollektivtrafik. Av dessa ska 20 vara bränslecellsbussar. Investeringen omfattar dessutom infrastruktur för bussarna.

Till de 100 bussarna kommer ytterligare 38 batterielektriska bussar, 28 enplansbussar och tio dubbeldäckare, som ska sättas i trafik 2023.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)