Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lyft för hotellen när restriktioner lyftes

Grand Hotel i Stockholm. Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons.

Oktober, som var den första månaden med lyfta pandemirestriktioner, innebar ett rejält lyft för hotellnäringen i landet och ett stort steg i rätt riktning för Stockholms hotellmarknad. Hotellen i huvudstadsregionen hade sin högsta nivå av logiintäkter och beläggningsgrad sedan pandemins start. Sverige utanför Stockholm hade ännu en månad strax under normalläge, konstaterar Stockholms Handelskammare.

– Huvudstadsregionen, som har en större exponering mot internationella gäster, börjar äntligen skymta lite ljus i tunneln. Läget är långt ifrån bra, men utvecklingen går helt klart åt rätt håll och det är glädjande och välbehövligt, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har analyserat helt nya data från Benchmarking Alliance avseende landets hotellmarknad under oktober månad. Det visar att logiintäkterna för oktober månad i Sverige exklusive Stockholm låg på sju procent under den nivå som förelåg i oktober 2019.

Motsvarande siffra för hotellen i Stockholms län är 35 procent lägre jämfört med oktober 2019. Det är en förbättring med cirka 95 procent jämfört med hur situationen såg ut i oktober 2020.

Svenska hotell har tappat 20,5 miljarder kronor i logiintäkter sedan mars 2020. Av dessa står hotellen i Stockholms län för 10,8 miljarder.

Beläggningsgraden för hotell i Stockholms län under oktober 2021 var 19 procent lägre än i oktober 2019. För hotellen i Sverige exklusive Stockholm är motsvarande siffra minus sju procent.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)