Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania: Utsläppsfria bussar och lastbilar 2040

En Scania elbuss i Östersund. Scania har skrivit under ett samförståndsavtal om att år 2040 enbart sälja emissionsfria bussar och lastbilar. Foto: Peggy Bergman.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania, som i likhet med MAN Truck & Bus, ägs av Volkswagens nyttofordonsföretag Traton har åtagit sig att verka för att 100 procent av de bussar och lastbilar som Scania säljer år 2040 ska vara utsläppsfria. Scania skrev på onsdagen i samband med klimatkonferensen COP26 i Glasgow under ett globalt samförståndsavtal, ett Memorandum of Understanding.

Initiativet drivs av CALSTART och Nederländernas regering. CALSTART är en internationell organisation för regeringar, företag och industriledare med syfte att verka för rena och effektiva transportlösningar.

Samförståndsavtalet betyder att för första gången har ledande länder en samordning kring vägen mot att nå 100 procents försäljning av utsläppsfria nya lastbilar och bussar till 2040. Det är också i linje med målen för Parisavtalet och för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Avtalet slår också fast att utsläppsfria lastbilar och bussar inte bara innebär
klimat- och hälsofördelar, utan skapar också nya investeringar, innovativ teknik, samt jobb inom teknik och energi.

– Vi ger vårt fulla stöd till denna globala överenskommelse om utsläppsfria lastbilar och bussar som en del av ett större åtagande i att öka tempot i skiftet mot hållbara transporter. Vi kommer göra vår del för att främja att lösningar skalas upp snabbare och mer kostnadseffektivt, inte minst genom initiativ som driver på utbyggnaden av laddinfrastruktur för tunga fordon, säger Scanias vd Christian Levin.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)