Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sex nya elbussmodeller från brittiska Mellor

Brittiska Mellor lanserar ett helt nytt modellprogram med sex grundmodeller av batterielektriska bussar, Mellor Sigma. Bild: Mellor.

Brittiska Mellor, som i Sverige representeras av BK Invest på Orust, kommer att lansera ett helt program med nya batteridrivna elbussar från sju till tolv meters längd – Mellor Sigma. Antal dörrar, liksom fordonsbredd anpassas till kunden önskemål. De första versionerna av Sigma blir på sju och tio meter och lanseras i december. Sedan följer övriga versioner efterhand. Enligt Mellor blir programmet ett av de bredaste från någon europeisk busstillverkare när det gäller batterielektriska låggolvsbussar.

Mellor beskriver lanseringen av Sigma som den största förändringen av företagets verksamhet någonsin.

Enligt företaget, som hittills endast har presenterat begränsat med data om det nya modellprogrammet, kommer en av de främsta egenskaperna hos Sigma att vara en betydligt lägre vikt än konkurrenternas bussar. Det reducerar energiförbrukningen, samtidigt som räckvidd och prestanda ökar. Sannolikt kommer bussarna i Sigmaserien att till stor del vara byggda i kompositmaterial. Mellor har hittills också släppt endast några få bilder på det nya modellprogrammet.

Fört ut blir sju- och tiometersversioner av Mellor Sigma. Bild: Mellor.

För de första modellerna av Sigma, sju- och tiometersversionerna, tar Mellor redan nu emot order för leverans i början av kommande sommar. Nästa år kommer åtta-, nio-, elva- och tolvmetersversionerna att introduceras och även vara tillgängliga för leverans.

– Med vår nya modellserie Sigma etablerar sig Mellor som en betydande aktör när det gäller företag med större bussflottor, både i Storbritannien och internationellt. Vi är entusiastiska inför utsikterna att ruska om marknaden med vår fantastiska nya produkt. Sigma är inte bara en vändpunkt för Mellor, den är också den viktigaste produktlanseringen från någon europeisk busstillverkare under det senaste årtiondet, säger Mark Clissett, chef för Mellors bussdivision.

Mellor räknar med att öppna en ny, stor bussfabrik i Scarborough i England nästa år. Fabriken kommer att sysselsätta cirka 130 medarbetare och ha tre produktionslinor och en kapacitet på 500 nya bussar om året. Mellor kommer också att fortsätta att tillverka sina midi- och minibussar av modellerna Strata, Orion, Maxima och Tucana.

Via BK Invest har Mellor bland annat levererat fyra eldrivna Orion E elbussar till Connect Bus för trafik på flexlinjerna i Göteborg och Mölndal.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)