Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm begränsar elsparkcyklarna

Antalet elsparkcyuklar i Stockgholm ska halveras. Foto: Ulo Maasing.

Antalet elsparkcyklar i Stockholm kommer att begränsas kraftigt från årsskiftet och endast tre av idag åtta företag som hyr ut elsparkcyklar kommer att få tillstånd till uthyrning. Inget bolag ska få tillstånd till mer än 4 000 elsparkcyklar. Det är innebörden av ett beslut som den grönblå majoriteten i Stockholm väntas fatta på måndag. Då kommer man också att besluta att det ska krävas polistillstånd för uthyrning av elsparkcyklar, rapporterar Dagens Nyheter.

Idag finns 23 000 elsparkcyklar i Stockholm, efter årsskiftet tillåts endast 12 000. Bolagen ska betala en årlig avgift om 1 400 kronor per elsparkcykel.

Dessutom införs en rad nya regler för elsparkcyklarna. Fredags- och lördagskvällar efter klockan 22 införs en hastighetsbegränsning till 15 kilometer i timmen, elsparkcyklar som ställts upp på trottoarer måste tas bort därifrån inom två timmar, cyklar som har dumpats i vatten ska tas upp och parkering närmare tunnelbaneingångar än tio meter tillåts inte.

Vidare ska cyklarnas stöd vara så stabila att elsparkcyklarna inte välter. Användaren ska också fotografera cykeln när de lämnar den och skicka bilden till uthyrningsföretaget. Företagens kundtjänst ska också kunna svara på svenska.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)