Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europeisk industrihistoria skrevs i Skellefteå

Northvolt Ett i Skellefteå har skrivit industrihistoria. Foto: Northvolt.

Det skrevs europeisk industrihistoria i Skellefteå på onsdagen. Då färdigställdes den första battericell för litium-jonbatterier som är komplett konstruerad, utvecklad och tillverkad av ett helt europeiskt batteriföretag. Den unika premiären ägde rum natten till onsdagen i Northvolts gigafabrik Northvolt Ett. De första kommersiella leveranserna till kund från anläggningen kommer att ske 2022.

– Det här är en milstolpe för Northvolt. Naturligtvis är den första cellen bara början. Under de kommande åren ser vi fram mot att Northvolt Ett bygger ut sin produktionskapacitet i stor skala för att bidra till omställningen till ren energi i Europa, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Battericellen utvecklades vid Northvolt Labs i Västerås.

Under de kommande åren ska produktionskapaciteten vid Northvolt Ett öka till 60 GWh (gigawattimmar) om året för att möta kontrakt av ett värde om mer än 30 miljarder dollar (mer än 270 miljarder kronor) som Northvolt har med kunder som Scania, Volkswagenm, BMW, Volvo Cars, Fluence och Polestar. Till dessa kunder inom fordonsindustrin, liksom annan industri och energilagring ska Northvolt leverera battericeller av olika storlek med början under 2022.

Idag arbetar mer än 500 personer av 56 nationaliteter vid Northvolt Ett.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)