Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färdtjänst- och servicelinjebuss med vätgas i tanken

Den nya bränslecellsdrivna Renault Master City Bus H2-TECH har låggolvschassi och lättviktskaross. Bild: Hyvia/Promech.

En ny, liten buss för färdtjänst, servicelinjer och liknande trafik i städer kommer att marknadsföras även i Sverige. Bussen är baserad på Renault Master ZE-h, är bränslecellsdriven samt har ett låggolvschassi som ger mycket hög tillgänglighet. Den första bussen presenterades nyligen vid en mässa i Paris och bjuder på flera intressanta tekniska lösningar. Ett komplett produktprogram ska finnas tillgängligt för beställning under 2022.

Bussen har tagits fram av brittiska Promech, ett systerföretag till Mellor som i Sverige representeras av BK Invest. Promech har etablerat partnerskap med Renault Group och dess dotterbolag PVI. Siktet är inställt på tre marknader: förutom busstrafik i städer även distributionsfordon och ambulanser.

Instegshöjden är 25 centimer och invändigt har bussen ett plant, genomgående låggolv. Bild: Promech/Hyvia.

Den nya Renaultbussen, Renault Master City Bus H2-TECH, är en bränslecellsdriven buss för stadstrafik. Den är det första resultatet av det nya samarbetet mellan Promech, Renault Group och Renaults dotterbolag PVI som arbetar med specialfordon. Med i arbetet med de nya, bränslecellsdrivna bussarna är även ett annat företag där Renault är engagerat, Hyvia.

Promechs systerföretag Mellor är redan inne på den svenska marknaden, bland annat med batterielektriska flexlinjebussar i Göteborg.

Den Renault Master City Bus H2-TECH som är det första resultatet av samarbetet har ett låggovschassi och lättviktskaross från Promech. Chassit ger en instegshöjd för passagerarna på 25 centimeter. Tillgängligheten är med andra ord mycket god. Dessutom finns en rullstolsramp.

Bussen har ett genomgående, plant låggolv för passagerarna och höga sidofönster som bidrar till en ljust och luftig interiör.

Batterierna och bränslecellskomponenterna är integrerade i chassit. Batteripaketet är placerat under golvet, vilket enligt tillverkaren bidrar till att göra fordonet mycket stabilt. Utformning och placering av bränslecellskomponenterna gör att bussens passagerarkapacitet inte begränsas och att yttermåtten inte påverkas.

Drivlinan är helelektrisk och består dels av ett litiumjonbatteri på 33 kWh, dels av en takmonterad bränslecell på 30 kW som förlänger bussens räckvidd. Denna uppges till 300 kilometer på en laddning under verkliga trafikförhållanden.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)