Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här använder 99 av 100 munskydd i kollektivtrafiken

Berlin kräver både munskydd och covidbevis av den som reser med kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Medan få använder munskydd när de reser med kollektivtrafik i Sverige är andelen resenärer med munskydd mellan 97 och 99 procent i Tysklands huvudstad Berlin. Det uppger lokaltrafiken där, Berliner Verkehrsbetriebe BVG. Sedan några veckor krävs inte endast att resenärer i kollektivtrafiken måste använda munskydd. De ska också kunna visa upp covidpass, alltså bevis på att de är fullvaccinerade mot covid-19, har tillfrisknat från sjukdomen eller nyligen har testats negativt.

Från och med den här veckan finns kraven i BVG:s affärsvillkor. Det betyder att den som reser med BVG:s tåg och bussar i och med att man gör resan även godkänner villkoren. Sedan juli 2020 har krav på munskydd funnits i BVG:s affärsvillkor.

Det gör att det är möjligt för BVG:s egen kontroll- och säkerhetspersonal att att ta ut en straffavgift från den som inte följer reglerna om covidbevis och munskydd, på samma sätt som när det gäller resenärer som inte har giltig biljett. I Berlin sker biljettkontroller betydligt oftare än vad som är vanligt i kollektivtrafiken i Sverige.

Den som vid kontroll inte har föreskrivet munskydd (i Berlin krävs minst FFP2-mask) får erlägga en tilläggsavgift om 50 euro (drygt 500 kronor), likaså den som saknar giltigt covidbevis. Saknar resenären både munskydd och covidbevis är straffavgiften 100 euro, drygt 1000 kronor.

Till det kommer böter som polisen kan utfärda.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)