Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Laddar Keolis elbussar i Göteborg och Stockholm

Laddare från Kempower Oy. Foto: Henrik Holmér.

Elektrifieringen av busstrafiken i Göteborg fortsätter i snabb takt. Som ett resultat av den upphandling som Västtrafik genomförde i våras (klicka här) ska Keolis utföra en del av trafiken i centrala Göteborg på ett kontrakt som sträcker sig till 2032. Nu har Wennstrom Sverige fått i uppdrag av Keolis att förse ett antal bussdepåer med laddinfrastruktur under 2022. Totalt ska 60 nya elbussar sättas i trafik av Keolis under året. Även trafik i Stockholms innerstad omfattas av avtalet mellan Wennstrom och Keolis. Från den nya depån i Tomteboda (klicka här) ska ytterligare femton elbussar utgå.

– Keolis arbete med elbussar och laddinfrastruktur fortsätter enligt plan. Eldriven kollektivtrafik är en viktig parameter i utvecklingen av hållbara städer och vi är väldigt glada över att få vara en del av Göteborgs stads satsning säger Jan Kilström, vd, Keolis Sverige.

Wennstroms uppdrag omfattar allt från kabeldragning och installation av laddstationer till driftsättning och efterföljande teknisk support.

För att ladda bussarna har ett 70-tal laddare från finska Kempower Oy köpts in.

– Med kombinationen Wennstrom och Kempower har vi en trygg nordisk leverantör som ligger i framkant när det gäller teknikutveckling och mjukvara. Systemet för lastbalansering var avgörande för vårt val av hårdvara eftersom det anpassar laddning efter tillgänglig effekt på ett mycket bra sät, säger Joacim Törnqvist som är specialist på elfordon” hos Keolis.

Keolis kontrakt i Göteborg omfattar stombusslinjerna 16x, 17 och 25 med totalt 17 miljoner resenärer om året. I september blev det klart (klicka här) att Keolis hos Svenska Neoplan har beställt 75 18-meters elbussar från den tyska busstillverkaren MAN.Leveranserna ska ske under andra, tredje och fjärde kvartalet nästa år. Keolis har dessutom option på ytterligare 75 bussar för leverans under 2022 och 2023.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)