Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Till Gotland med vätgas i tanken

Senast 2030 ska det gå att resa helt fossilfritt till Gotland. Då planerar Rederi AB Gotland och Destination Gotland att sätta sitt första bränslecellsdrivna fartyg i trafik. Bild: Destination Gotland.

Senast 2030 ska det gå att resa utsläppsfritt till och från Gotland. Då ska Rederi AB Gotland kunna sätta in Sveriges första storskaliga vätgasdrivna fartyg för både resenärer och frakt i trafiken mellan Gotland och fastlandet. De enda utsläppen från fartyget kommer att vara vatten.

Projektet med det första vätgasdrivna fartyget har döpts till Gotland Horizon. Fartyget ska drivas av fossilfri vätgas. Med gasturbiner i kombination med ångturbiner, är målet att trafiken till och från Gotland kommer att fortsätta med samma hastighet och service som idag, men utan negativa utsläpp. Dessutom är gasturbinerna genom sin multi-fuel funktion förberedda för att hantera andra typer av fossilfria bränslen i takt med teknikutvecklingen och tillgången på olika drivmedel.

– Vi är stolta över att idag kunna presentera vårt framtida fartygsprojekt för att ta ner utsläppen mot noll, Gotland Horizon. Vi är övertygade om att teknikutvecklingen kommer möjliggöra en utsläppsfri sjöfart, och vårt arbete med att ta fram ett koncept för ett utsläppsfritt fartyg är en väldigt viktig del för att kunna skapa en klimatneutral Gotlandstrafik, säger Håkan Johansson, vd Rederi AB Gotland.

Projektet Gotland Horizon drivs av Rederi AB Gotland som har ambitionen att kunna beställa ett fartyg redan 2025, för att kunna sätta in det i Destination Gotlands trafik senast 2030.

– När CO2-utsläpp prissätts för sjöfarten, och nya krav och regleringar kommer på plats kommer det bli allt dyrare att köra på fossila bränslen. Det är en viktig utveckling för att få till en klimatomställning. Det känns därför väldigt bra att vi kan vara med och leda omställningen, och möjliggöra en fossilfri överfart för alla Gotlandsresenärer, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

– Utvecklingen av framtidens utsläppsfria fartyg för Gotlandstrafiken är avgörande för vårt klimatarbete. Målet om klimatneutralitet kommer att nås genom en kombination av en utfasning av fossila bränslen på befintliga fartyg och genom att ta nya utsläppsfria fartyg i trafik.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)