Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsfnurra i Skåne

Den politiska majoriteten i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne har beslutat att inleda en upphandling av busstrafiken i Landskrona. Socialdemokraterna vill att trafiken ska köras i egen regi. Foto: Peter Kroon.

Region Skåne kommer med början nästa år att anbudsupphandla stadsbusstrafiken i Landskrona med avtalsstart i december 2024. Det beslutade regionens kollektivtrafiknämnd, där allianspartierna är i majoritet, på fredagen. Socialdemokraterna är kritiska och menar att beslutet kör över en motion som S lagt i regionfullmäktige om att på prov ta över stadstrafiken i Landskrona och ytterligare ett område i egen regi.

Socialdemokraterna lämnade i början av november in en motion till regionfullmäktige om detta.

Motionen är inte behandlad och socialdemokraterna ville därför att trafikavtalet Landskrona stadstrafik skulle lyftas ur upphandlingsplanen så att regionfullmäktige först får avgöra hur trafiken ska drivas. Men det avslogs av majoriteten i kollektivtrafiknämnden.

– Det rimliga hade varit att låta regionfullmäktige behandla motionen först och avgöra frågan om hur Landskrona stadstrafik ska drivas, innan det klubbas i upphandlingsplanen. Vad ska Alliansen nu säga när motionen behandlas i regionfullmäktige? Att det tyvärr är för sent att ändra för att upphandlingen redan är påbörjad, frågar Andréas Schönström (S) andre vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

Trafikavtalet i Landskrona är tänkt att löpa på åtta år med två optionsår och omfattar 19 bussar. Trafikstart är planerad till december 2024.

Idag körs den aktuella trafiken av Nobina på uppdrag av Skånetrafiken.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)