Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Krisstöd till företag återinförs – ”Oerhört glädjande” säger bussföretagen

Regeringen återinför flera stöd till företag, sa finansminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens på fredagsmorgonen.

Regeringen återinför krisstöd till företag som drabbas ekonomiskt av covid-19-pandemin. Det uppgav finansminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens på fredagsmorgonen. Där konstaterade han att de smittskyddsåtgärder som regeringen införde förra veckan har påverkat många företag därför att människor har ändrat sina beteenden, även om företagen själva inte har ålagts några restriktioner. ”Oerhört glädjande. Jag blir väldigt glad över att våra budskap nått fram”, säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund till bussmagasinet.se.

– Vi är återigen i ett läge där många företagare kämpar för att få sina verksamheter att gå runt. Från regeringens håll är vi fortsatt fast beslutna om att göra det som krävs för att stötta svenska jobb och företag genom krisen, sa finansminister Mikael Damberg.

Han framhöll också att åtgärderna har förhandlats fram tillsammans med moderaterna.

– Det är ett styrkebesked för Sverige, kommenterade finansministern.

Omställningsstöd
Det handlar om tre stöd som nu förbereds för att snabbt kunna återinföras.

Omställningsstödet återinförs för december och kan komma att förlängas med ytterligare tre månader om det behövs.

Precis som tidigare ska stödet kunna användas av företag som har haft ett omsättningstapp som överstiger 30 procent jämfört med en referensperiod. Företag kommer kunna få upp till 70 eller 90 procent av sina icke-täckta fasta kostnader ersatta, beroende på företagets storlek. I likhet med tidigare kommer löner och hyror att vara stödgrundande fasta kostnader.

Omsättningsstöd och skatteanstånd
Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare och handelsbolag återinförs för december. Regeringen är också, om det skulle behövas, beredd att förlänga stödet ytterligare.

Möjligheten för företag att ansöka om anstånd med skatt utökas och utvidgas.

– Syftet är att hjälpa i grunden sunda företag att dämpa de likviditetsproblem som kan uppstå, förklarade Mikael Damberg på presskonferensen.

Det innebär bland annat att:

Anstånd för avdragen preliminär skatt och arbetsgivaravgifter ska kunna beviljas för högst nio redovisningsperioder, i stället för dagens sju. Detsam­ma ska gälla för anstånd för mervärdesskatt som redovisas månadsvis.
Anstånd för mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis ska kunna bevil­jas för högst tre redovisningsperioder, i stället för dagens två.
Anstånd ska kunna beviljas för redo­visningsperioder som infaller under oktober–december 2021. Enligt nuva­rande regler kan anstånd beviljas för redovisningsperioder som infaller under januari 2020–januari 2021. Förslaget innebär alltså att ytterligare valbara måna­der läggs till.
Möjligheten att beviljas anstånd retroaktivt ligger kvar.

Finansministerns besked är oerhört glädjande, säger Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund. Foto: Ulo Maasing.

”Oerhört glädjande”
– Det är oerhört glädjande att regeringen nu återinför de stöd som hjälpt många bussföretag att överleva krisen i pandemins spår så här långt. Att Mikael Damberg så tydligt på dagens presskonferens markerade att även om regeringen ännu bara infört rekommendationer och inga skarpa restriktioner, så ser regeringen att det haft effekt på människors beteenden och därmed lett till en nedgång i många företags verksamhet, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag..

– Det är precis den argumentation vi och andra branscher inom persontransporter och besöksnäring haft. Jag blir väldigt glad över att våra budskap nått fram, säger hon.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)