Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hård revisorskritik mot ledningen för Göteborgs Spårvägar

Ledningen för Göteborgs Spårvägar får hård revisorskritik. Arkivbild: Ulo Maasing.

Styrelsen och vd för kommunala Göteborgs Spårvägar AB får hård kritik av lekmannarevisorerna i Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen. Kritiken riktar in sig på bristande rutiner hos trafikledningen, brister i säkerhetsarbetet, förhållandet till tryckfrihetsförordningen (som är en grundlag) samt den ekonomiska rapporteringen. Göteborgs Spårvägar är liksom GS Bus dotterbolag Göteborgs Stads Kollektivtrafik AB.

Revisorerna skriver bland annat att de har funnit väsentliga brister i trafikledningen.

– Även bolagets ekonomiska rapportering och budget uppvisar brister. Det är exempelvis inte klart hur styrelsen ska uppnå ekonomisk balans i bolaget, vilket ger en osäker bild av bolagets ekonomi. I budgeten finns också brister i relation till de mål som finns i fullmäktiges budget, som bolaget ska beakta, heter det.

Revisorerna konstaterar också att bolaget har handlat i strid med tryckfrihetsförordningen när det gäller begäran om utlämnande av allmän handling, det vill säga den grundlagsskyddade offentlighetsprincipen.

Sammantaget bedömer lekmannarevisorerna att bolagets styrelse och vd har brustit när det gäller att styra, leda, följa upp och kontrollera verksamheten. Därför riktar lekmannarevisorerna kritik mot bolagets styrelse och vd i form av en anmärkning. Detta är den allvarligaste formen av kritik i den här typen av revisioner.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)