Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

London: avståndsbaserade trängselavgifter planeras

Londons borgmästare Sadiq Khan (labour) vill ersätta dagens trängselavgifter med avståndsbaserade. Foto: Greater London Authority.

London är en pionjärstad när det gäller tyängselavgifter eller trängselskatt på biltrafiken i de centrum. I Europa var endast den lilla nordengelska staden Durham tidigare ute med sådana avgifter. Sedan avgifterna i London infördes 2003 har de höjts flera gånger och nu kostar det femton pund om dagen (cirka 187 kronor), alla veckans dagar, att köra bil i Londons miljözon. Nu vill Londons borgmästare Sadiq Khan ersätta dagens modell med en avståndsbaserad trängselavgift – ju mer man kör i miljözonen, desto mer ska det kosta.

Bakgrunden är att London enligt en ny rapport måste minska biltrafiken med 27 procent fram till 2030 för att klara stadens nollutsläppsmål. Förslaget från borgmästaren syftar till att förmå fler att välja kollektivtrafik, gå, cykla eller använda elfordon

Den nya trängselavgiften är tänkt att ersätta det nuvarande systemet. Istället skulle avgiften baseras på hur långt fordonet kör i miljözonen, hur mycket det förorenar, hur stor trängseln är där det kör samt tillgängligheten till kollektivtrafik. Sannolikt kommer det att finnas undantag och rabatter för människor med låg inkomster, handikappade, vissa småföretag med mera.

Än dröjer det dock ett antal år innan ett sådant system kan införas. Först måste bland annat mycket sofistikerade tekniska system byggas upp.

Ett annat förslag som övervägs av borgmästaren är att utvidga Londons miljözon så att det täcker hela Storlondon.

Föga överraskande har tankarna mötts av ett intensivt motstånd från bilisternas intresseorganisationer.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)