Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen öppnar för vaccinationsbevis på expressbussar

Regeringen beslutade på onsdagen att det ska bli möjligt att använda vaccinationsbevis i den långväga kollektivtrafiken, bland annat expressbussar. Foto: Ulo Maasing.

Vaccinationsbevis kan komma att införas på expressbussar och annan långväga kollektivtrafik enligt ett regeringsbeslut på onsdagen. Beslutet innebär dock inte att krav på vaccinationsbevis införs utan att Folkhälsomyndigheten kan införa sådana föreskrifter om man bedömer det lämpligt.

Redan från den 12 januari kan Folkhälsomyndigheten kan införa föreskrifter om användning av vaccinationsbevis i långväga kollektivtrafik, på serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser samt platser för privata sammankomster för att göra det möjligt med lättnader i andra restriktioner.

Regeringens beslut innebär inte att föreskrifter om vaccinationsbevis införs i de verksamheter som omfattas. Om och när det kan bli aktuellt beror på smittspridningens utveckling och en bedömning av lämpligheten att använda vaccinationsbevis som en smittskyddsåtgärd.

– Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige. Vi behöver ha beredskap att snabbt införa fler träffsäkra smittskyddsåtgärder. Nu ges Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis inom fler verksamheter där risken för smittspridning är stor, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Med långväga kollektivtrafik avses trafik på linjer om minst 150 kilometer.

Vaccinationsbevis används sedan den 1 december 2021 vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)