Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler reste med Viking Line

Den första mars sätts Viking Glory in i trafiken mellan Sverige och Finland. Foto: Viking Line.

Även under 2021 fortsatte covid-19-pandemin att påverka trafiken och resandet för Viking Line. Men antalet passagerare som reste med rederiet var i fjol 20,1 procent fler än det första pandemiåret 2020. I absoluta tal reste i fjol 2 315 137 passagerare med Viking Line, vilket kan jämföras med 1 927 302 år 2020.

Den största ökningen var på linjen Åbo – Åland – Stockholm med 904 321 passagerare (+51,9 %). På linjen Helsingfors – Åland – Stockholm minskade antalet passagerare till 153 183 (-11,3%), delvis beroende på att rederiet sålde M/S Mariella i maj 2021. Linjens andra fartyg, M/S Gabriella, gjorde under sommaren ett antal specialkryssningar till olika inhemska destinationer.

Viking Cinderella inledde sin ordinarie kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn den tredje juni efter ett kortare gästspel på Åbolinjen. Cinderella gjorde därtill specialkryssningar till ett flertal svenska destinationer och hade under året 261 010 passagerare (+26,2%).

Antalet passagerare mellan Mariehamn och Kapellskär på M/S Rosella var 348 209 (+81,8%). Mellan huvudstäderna Helsingfors och Tallinn, hade M/S Viking XPRS 591 122 passagerare (-21,1%), minskningen var en följd av skärpta reserestriktioner under delar av året.

Frakten ökade med 2,9 procent och antalet transporterade personbilar med 24 procent.

– Med tanke på det utmanande läget får vi vara nöjda med årets volymer. Speciellt glädjande är passagerarsiffrorna på Åbolinjen där Åland, som attraktiv semesterdestination, fick ett markant uppsving i Finland.

– Även sommarens specialkryssningar med Viking Cinderella var mycket uppskattade av våra gäster. Under hösten 2021 höll läget på att normaliseras, men utvecklingen avbröts av den nya Covid19-varianten och åtföljande skärpningar av reserestriktionerna, säger Jan Hanses, vd för Viking Line.

Den 1 mars sätts rederiets nya fartyg Viking Glory i trafik. Fartyget är nu på väg från Kina till sin hemmahamn Åbo.

– Vi ser nu redan att det finns ett enormt intresse för henne och det är vi glada över. Hon ger oss en tro på framtiden, säger Jan Hanses.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)