Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scanias busschef i ledning för europeisk branschorganisation

Anna-Carmo-e-Silva, chef för Scanias bussverksamhet, har utsetts till ordförande för ACEA:s bussdivision. Foto: Scania.

Anna Carmo e Silva, chef för Scanias bussverksamhet, har av den europeiska motorbranschens organisation ACEA utsetts till ordförande för organisationens bussdivision under det kommande året. Hon efterträder Rudi Kuchta, chef för bussverksamheten vid MAN Truck & Bus. I bussdivisionen finns Europas fem största busstillverkare samlade.

– Bussen har den minsta koldioxidutsäppen per passagerare av alla former av motoriserade vägtransporter. Vi är fast beslutna att förbättra detta ytterligare och att öka vårt utbud av emissionsfria transporter, kommenterar Anna Carmo e Silva.

– Men otillräcklig ladd och tankningsinfrastruktur hotar att bli ett hinder för att införa ny bussteknik i en större skala på marknaden i EU. Detta är en fråga som medlemsstaterna snarast måste ta itu med, med mer ambitiösa mål för en lämplig infrastruktur.

ACEA konstaterar att bussen är det mest använda färdmedlet för kollektivtrafik i EU. Enligt de senaste siffrorna från organisationen är idag 684 285 bussar i trafik inom EU. Nästan hälften av dessa finns i tre länder: Polen (124 526), Italien (99 883) och Frankrike (93 506).

Alltjämt dominerar dieselbussarna som utgör 93,5 procent av bussflottan i EU, medan 0,9 procent är batterielektriska bussar. Dock är elbussarnas andel av bussflottan redan betydande i vissa länder, exempelvis Nederländerna (12,4 procent) och Luxemburg (6,6 procent). Genomsnittsåldern på bussarna i EU är 12,8 år. Det är en fråga som ACEA anser att politiker och beslutsfattare inom EU borde prioritera med sikte på att prioritera en förnyelse av bussflottan med utsläppsfria bussar.

I ACEA:s bussdivision finns Europas fem största busstillverkare samlade: Daimler Truck, Iveco, MAN, Scania and Volvo.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)