Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stort ras för bussarna i fjol

Bland de elbussar som registrerade i Sverige i fjol finns åtta Solaris som går i trafik i Gävle. Foto: Region Gävleborg.

Nyregistreringarna av bussar rasade kraftigt i Sverige under 2021. Framför allt var det bussar för beställningstrafik som noterade en minskning. Samtidigt svarade elbussar för nästan en fjärdedel av bussregistreringarna förra året. Det visar den definitiva sammanställning av nyregistreringarna under 2021 som branschorganisationen Bil Sweden presenterade på fredagen.

– Nyregistreringarna av bussar minskade med 57 procent till 728. Tappet förklaras till stor del av minskad efterfrågan från beställningstrafiken som är beroende av turismen. En stor del av bussmarknaden styrs av regionernas upphandling, vilket ger en stor ryckighet beroende på när i tid dessa är planerade. Eldrivna bussar, exklusive direktimport, svarade för nära 25 procent av de totala bussregistreringarna. Det kan jämföras med en andel på tio procent under 2020. Vi förväntar oss en fortsatt uppgång för eldrivna bussar, till följd av de upphandlingar som nu sker, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Samtidigt som nyregistreringarna av bussar backade rejält under 2021 ökade de nyregistrerade personbilarna med 3,1 procent jämfört med 2020. 19,1 procent av dessa var elbilar och 25,9 procent var laddhybrider. Lastbilarna ökade med 15,4 procent.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)