Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ägarfamiljer får nobben av finansministern

Finansminister Mikael Damberg (S). Arkivbild: Ulo Maasing.

Ägare till familjeföretag och deras familjemedlemmar fortsätter att stå utan stöd till korttidsarbete. Det slår finansminister Mikael Damberg (S) fast i ett skriftligt svar på en fråga från riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S). Bakgrunden är att ägarfamiljerna i familjeföretag ofta arbetar i sitt företag och kunde få stöd för korttidsarbete fram till slutet av september i fjol. Sedan försvann möjligheten. Det var efter ett besök hos Charterbuss i Kristinehamn som Lars Mejern Larsson skrev till finansministern (klicka här).

Han ville veta om Mikael Damberg kommer att göra så att även ägarna och deras närmaste familjemedlemmar kan få stöd till korttidsarbete vilket skulle lätta den ekonomiska pressen för familjeägda företag, både i bussbranschen och i övrigt. Fram till och med september var det möjligt, men sedan dess får stöd lämnas endast för arbetstagare som inte tillhör arbetsgivarens familj.

I många familjeägda företag, både i busbranschen och i andra branscher, arbetar familjemedlemmar, och tidigare under pandemin har de i det här avseendet behandlats som andra som arbetar i företaget. Så är det inte sedan den 1 oktober.

– Även om utmaningarna är många pekar de särskilt på den förändring att ägarfamiljerna inte längre kan korttidspermitteras tillsammans med övrig personal vilket har varit möjligt tidigare, skrev Lars Mejern Larsson till finansministern efter sitt studiebesök hos Charterbuss.

– Problemet gäller fler företag i branscher som hotell, restaurang och besöksnäring, framhöll Larsson.

Men regeringen kommer inte att göra något, i alla fall inte i nuläget, svarar finansminister Mikael Damberg som hävisar till att reglerna för korttidspermitteringar ska ses över. I slutet av september tillsatte regeringen en kommitté som ska se över korttidspermitteringarna, se om regelverket kan göras enklare och mer flexibelt och analysera de tillfälliga ändringar som gjorts i systemet.

– Senast den 30 november i år ska kommittén presentera sina resultat. Jag vill inte föregripa kommitténs arbete, skriver finansministern till Lars Mejern Larsson.

Så ägarna till Charterbuss i Kristinehamn och andra familjeföretag får inget stöd till korttidsarbete nu.

 

 

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)