Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania miljardinvesterar i testbana för el- och självkörande fordon

Scania ska bygga en testbana för elfordon och självkörande fordon. Bild: Scania.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania ska satsa närmare en miljard kronor i en ny testbana för autonoma (självkörande) och elektrifierade fordon. Banan ska ligga i Södertälje och utgör en del av Scanias forskning- och utvecklingsverksamhet.

– Vår ambition är att vara ledande inom elektrifieringen av tunga fordon och över tid stärka vår förmåga även inom självkörande fordon. Det krävs stora satsningar för att ligga långt fram i teknikutvecklingen. Vi utvärderar och undersöker möjligheten till att bygga en provbana anpassad för framtidens fordon för att möta det behov inom autonomt och elektrifiering vi ser kommer, säger Anders Williamsson, chef för Scanias industriella verksamhet.

Scania har nyligen färdigställt ett nytt gjuteri och just nu pågår bygget av en anläggning för batterimontering, båda i Södertälje. Nu planerar Scania för ännu en investering på ca 975 miljoner kronor. Denna gång handlar det om en ny- och tillbyggnad av bolagets provbanor.

Under förutsättning att länsstyrelsen godkänner planerna planeras bygget att börja senare i år och pågå åtminstone till 2026.

– Vi fortsätter att investera lokalt i Södertälje, för att ha närhet till hela kedjan med produktion, utveckling och testning. Det är viktigt för Scania men också viktigt för fordonsklustret i Mälardalen och för Sveriges förmåga att ligga i framkant inom utvecklingen av hållbara transportlösningar, säger Anders Williamsson.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)