Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny webtjänst visar turismens utveckling

Tillväxtverket lanserar nu en ny webbtjänst som gör det möjligt att följa turismens utveckling i detalj. Arkivbild: Ulo Maasing.

Hur utvecklas turismen i Sverige, månad för månad? Tillväxtverket lanserar nu en ny webtjänst som gör det enkelt att ta del av statistiken över beläggning, gästnätter och kapacitet på svenska hotell, stugbyar, campingplatser och vandrarhem. Statistiken visas månadsvis och det går exempelvis att se utvecklingen av utländska respektive svenska ankomster.

– Nytt är att statistiken nu går att bryta ner på kommunal nivå. Det är något som har efterfrågats av användarna under en längre tid. En annan nyhet är att man kan ta fram statistik per dag. Det gör att man kan se hur gästnätter och beläggningsgrad påverkas av till exempel större evenemang och högtider, säger Jimi Löfman, ansvarig analytiker på Tillväxtverket.

Verket samlar en gång i månaden in uppgifter från Sveriges hotell, stugbyar, vandrarhem och campingplatser samt från företag och organisationer som bedriver kommersiell förmedling av privata stugor och lägenheter. Av de uppgifter som samlas in producerar Tillväxtverket inkvarteringsstatistik med syfte att löpande kunna förstå och beskriva turismens utveckling i Sverige.

– Nu gör vi det ännu enklare att digitalt ta del av inkvarteringsstatistiken löpande. Statistiken är en viktig och efterfrågad kunskap om beläggningsgraden på olika svenska kommersiella turistboenden, säger Jimi Löfman.

– detta första skede lanserar vi inkvarteringsstatistiken i vår nya statistikportal. Men planen är att även undersökningarna Svenskars Resande och IBIS, som mäter inkommande besökare i Sverige, ska publiceras där framgent.

Klicka här för att komma till Tillväxtverkets statistikportal.

Taggat som: , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)